Arnhem

Arnhem is de hoofdstad van provincie Gelderland en telt per 1 januari 2020 161322 inwoners (bron: De Gelderlander en CBS). Daarmee is het inwoneraantal voor het eerst boven de 160.000 uitgekomen en staat Arnhem landelijk gezien in de top 10 van snelst groeiende steden in 2019. Arnhem telde per oktober 2019 76538 woningen (bron: CBS).

Gemeente Arnhem ligt aan beide oevers van de Nederrijn en bestaat daardoor uit Arnhem-Noord en Arnhem-Zuid.
De dorpen Schaarsbergen in Arnhem-Noord, Elden in Arnhem-Zuid en de buurtschappen De Praets (in Meinerswijk) en ’t Vlot (tussen Arnhem Schuytgraaf en Driel) horen ook bij gemeente Arnhem.

In Arnhem-Noord ligt het stadscentrum met de winkelstraten, de Markt, de Eusebiuskerk en de Sint-Walburgiskerk.
De omgeving van de John Frostbrug is bij de slag om Arnhem in september 1944 compleet verwoest en na de Tweede Wereldoorlog weer opgebouwd.
Sinds vorig jaar is na een bouwproject van 20 jaar eindelijk het nieuwe station gereed gekomen, maar dat mag er dan ook wezen: ultramodern met mooie doorkijkjes en invalshoeken waar het licht mooi doorheen komt. De 2 grote zachtblauwe en zachtgroene kantoortorens die de skyline van Arnhem bepalen staan ook vlak naast het station.
Het zou te uitgebreid worden om hier alle wijken en buurten in Arnhem-Noord apart te gaan noemen, maar interessante info per wijk en buurt kan u vinden op https://allecijfers.nl/gemeente-overzicht/arnhem .

Arnhem-Zuid is grotendeels pas na de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Alleen in Malburgen heb je nog een paar straten met vooroorlogse woningen, maar het grootste gedeelte is pas in de jaren 50 en later gebouwd. Begin jaren 70 zijn de wijken Immerloo (met de grote galerijflats) en ’t Duifje gebouwd. Een paar jaar later werden ook de wijken Vredenburg en Holthuizen gebouwd.
Winkelcentrum Kronenburg werd in 1979 gebouwd. Eind jaren 70 en in de jaren 80 breidde Arnhem zich steeds verder naar het zuidwesten uit met de wijken Elderveld, De Laar-West en De Laar-Oost. Rijkerswoerd werd in de jaren 90 gebouwd. Een ander groot bouwproject was de bouw van stadion Gelredome, dat in 1998 werd geopend.

Vanaf circa 2000 breidde Arnhem zich ook naar het westen uit richting Driel en werd begonnen met de grote nieuwbouwwijk Schuytgraaf, waar nu anno 2019 11700 mensen wonen en circa 4200 woningen zijn gebouwd. De Schuytgraaf bestaat uit een heleboel verschillende buurten/velden die elk hun eigen stijl hebben. De bouw is nog steeds aan de gang en in de toekomst worden er nog meer buurten/velden gerealiseerd.