Regionieuws

Arnhem geeft gratis vergunning voor duurzame initiatieven

21/01/2020 Bron: De Gelderlander

ARNHEM – Wie in Arnhem zijn huis wil isoleren, een groen dak wil aanleggen of zonnepanelen wil laten plaatsen en daarvoor bij de gemeente een vergunning moet aanvragen, hoeft daar voortaan niet meer voor te betalen. Burgemeester en wethouders willen vergunningen voor duurzame initiatieven gratis maken.

,,We willen een drempel wegnemen voor mensen die willen bijdragen aan het verduurzamen van onze samenleving”, zegt wethouder Energie & Klimaat Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks). Zij hoopt dat de bereidheid om duurzame maatregelen te nemen toeneemt als de kosten voor een vergunning (leges) wegvallen. Voor het zover is, moet de gemeenteraad nog wel positief besluiten over het plan.

109 euro verschil
De maatregel gaat aanvragers minimaal 109 euro schelen. Eigenaren van een monument kunnen op z’n minst 628 euro in de zak houden als ze geen leges meer hoeven te betalen voor een vergunning. Dat zijn de minimale tarieven. De kosten kunnen aardig oplopen omdat de leges worden berekend op basis van een percentage (2,04) van de bouwkosten.
Overigens geldt de regeling niet voor de aanleg van zonnevelden en het plaatsen van windturbines. De legeskosten voor zo’n initiatief worden gehalveerd.

GRATIS VERGUNNING
In totaal stelt het Arnhemse college van burgemeester en wethouders voor om bij negen duurzame initiatieven de leges volledig of grotendeels kwijt te schelden. Het gaat om de volgende initiatieven:

1. Bestaande woningen isoleren
2. Renovatie tot nul-op-de-meter-woning
3. Aanbrengen van een groen dak
4. Realiseren van een buitenunit voor een warmtepomp
5. Plaatsing van zonnecollectoren voor zonneboiler
6. Plaatsen van zonnepanelen op gevels of daken
7. Plaatsen van zonnepanelen op monumentale en beschermde stadsgezichten
8. Het aanleggen van zonnevelden
9. Bouwen van windturbine(s)

Voor de eerste zeven initiatieven willen B en W van Arnhem de leges volledig kwijtschelden. Voor de zonnevelden en de windturbines wil het college de leges met 50 procent korten.