Regionieuws

In Arnhem en regio zijn vooral betaalbare koop- en huurhuizen nodig

13/11/2019 Bron: De Gelderlander

ARNHEM – In de strijd tegen de woningnood moeten Arnhem en omliggende gemeenten de komende tien jaar vooral het vizier richten op de bouw van koopwoningen tot 200.000 euro of van huizen die je voor maximaal tussen de 900 en 1.000 euro per maand kunt huren.

Dat valt op te maken uit recent onderzoek van de woningmarkt in opdracht van de gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen. Gisteren kreeg minister Stientje van Veldhoven van Wonen en Milieu al plannen aangeboden waarin Oost-Nederland pleit voor het versneld bouwen van 75.000 huizen in de komende vijf jaar om de ergste nood te lenigen. Het door het Arnhemse bureau Companen uitgevoerde onderzoek schraagt die versnelling.

Bouwproductie moet omhoog
In de regio Arnhem-Nijmegen is de woningbehoefte zo groot dat de bouwproductie daar moet worden opgevoerd van jaarlijks circa 3.100 nieuwe woningen nu naar 3.400 tot 3.900 woningen per jaar tot 2030. Daarmee moet aan nieuwe vraag worden voldaan en moet een groot deel van het huidige tekort – zo’n 5.800 woningen tot 2030 – worden ingelopen.

De pijn is verhoudingsgewijs het ergst in de regio Nijmegen, wordt daarna het meest gevoeld in de regio Arnhem – waartoe ook de gemeenten Rheden, Renkum, Rozendaal, Overbetuwe en Lingewaard behoren- en doet zich tot slot ook in de Liemers voor. Overigens steken mensen in het zoeken naar een oplossing voor hun woonprobleem de grenzen van die regio’s over. Nijmegenaren verhuizen naar Overbetuwe of Lingewaard, Arnhemmers trekken naar Westervoort of Duiven.

Steeds meer kleine huishoudens
De onderzoe­kers conclude­ren dat op de regionale markt vraag en aanbod niet meer goed matchen
De onderzoekers concluderen dat op de regionale markt vraag en aanbod niet meer goed matchen. Dat is vooral het gevolg van het groeiende aantal kleine huishoudens, een trend die de gemeente Arnhem al eerder had gesignaleerd. Het maakt dat er een toenemende behoefte is aan appartementen of kleinere woningen voor een- of tweepersoons huishoudens.

In de regio Arnhem bestaat, nog wat meer dan de regio’s Nijmegen en Liemers, behoefte aan huizen in deze categorieën die gekocht kunnen worden met een hypotheek tot maximaal 2 ton of die kunnen worden gehuurd voor een maandbedrag tot 900 euro. Daarmee zijn met name ook starters geholpen van wie het inkomen te hoog is voor een sociale huurwoning, maar te laag om een koopwoning gefinancierd te krijgen.

10 tot 20 procent sociale huur
Van de ruim 12.000 woningen die er in de regio Arnhem tot 2030 bij zouden moeten komen, zou volgens de onderzoekers nog geen 10 procent – 1.080 huizen – moeten worden gerealiseerd in de sociale huursector, waar je tot 720 euro per maand betaalt. Als de welvaart stagneert en mensen hun inkomen niet zien groeien, gaat het om zo’n 2.600 huurwoningen, ruim 20 procent van het totaal.
Volgens de onderzoekers moeten de gemeenten zich wel realiseren dat goedkope koophuizen weer zodanig in waarde kunnen stijgen dat een nieuwe voorraad snel te duur kan worden voor de starters voor wie ze oorspronkelijk waren bedoeld. Dat zouden ze kunnen ondervangen met aanvullende regels of met een passende prijs-kwaliteitverhouding, bijvoorbeeld door kleine eengezinswoningen of tiny houses te bieden.

Foto:
Monumentale woningen in de Verschuerwijk in Arnhem. Om aan de vraag naar huizen te voldoen, moet Arnhem veel nieuwe woningen bouwen en er voor zorgen dat de bestaande woningvoorraad met zijn tijd meekan. © Rolf Hensel