Regionieuws

Nieuw plan voor centrum Oosterbeek

19/10/2019 Bron: De Gelderlander

OOSTERBEEK – Binnen zeven weken komt er een nieuw plan voor het centrum van Oosterbeek.
Burgemeester en wethouders willen dan duidelijk maken wat er met Plein 1946 (zie foto), het
Raadhuisplein en de Bernulphuskerk (aan de Utrechtseweg) moet gebeuren. Het is bepaald niet het
eerste plan voor het centrum, al sinds eind vorige eeuw wordt er gesoebat over een centrumplan.

Deze keer wil het gemeentebestuur sterk rekening houden met de opvattingen van inwoners. Zo was
er onlangs een brainstormsessie waarin zij suggesties konden geven. Ook daar bleek dat
Oosterbekers willen dat het centrum compacter en groener wordt. Het dorp heeft een echt hart
nodig, en dat is er nu niet.

Compacter
Dat het centrum compacter moet, is een langgekoesterde wens van veel inwoners. “Oosterbeek mist een hart”, zo klonk het tijdens de brainstormsessie. Om dat te bereiken zouden de supermarkten van de Coop en Aldi weg moeten van de Utrechtseweg en een centralere plek moeten krijgen.
Mogelijk komt er naast het Raadhuisplein, op de plek van het ABN AMRO-bankgebouw, een supermarkt met appartementen. De nieuwe eigenaar van dat pand heeft iets dergelijks voor ogen.

Plein 1946
Een van de heetste hangijzers van de afgelopen decennia is Plein 1946. Bewoners vonden de plannen van projectontwikkelaar TCN voor nieuwbouw op het plein vijftien jaar al te massaal.
Het recente voornemen van eigenaar Hazeleger voor een complex met onder meer circa dertig appartementen kon op dezelfde kritiek rekenen.

In augustus werd bekend dat het postkantoor op het plein een gemeentemonument wordt, en daarmee dus moet blijven. Wat er dan moet gebeuren met het pand? Er moet een publiekstrekker komen, zo stelden de Oosterbekers, zoals een filmhuis, bibliotheek of cultureel centrum.
Het idee voor zo’n cultureel centrum op Plein 1946 is ook al niet nieuw. Rentmeester Van der Zouw had het in 2005 ook in zijn centrumplan staan. Dat plan sneuvelde echter, onder meer omdat hij een groenzone had gepland tussen de Utrechtseweg en de Cornelis Koningstraat. Die zone doorkruiste meerdere woningen.

Raadhuisplein
Ook de vraag wat te doen met het plein voor het gemeentehuis speelt al lang. In 1999 waren er plannen om aan weerszijden van het Raadhuisplein een complex in Romeinse stijl te plaatsen. Een petitie van inwoners met 1600 handtekeningen maakte een einde aan het voorstel.

Het gebied wordt op dit moment gebruikt als parkeerplaats en voor evenementen. Die parkeerplaatsen moeten blijven, vinden bewoners. Wel willen zij meer groen op het plein. Geen nieuw idee: in 2003 stond dat al in het schetsplan Oosterbeek.

Het Plein 1946 moest volgens dat plan een ‘hellend’ plein worden. Dit voorstel kon, in tegenstelling tot eerdere ideeën, wél op steun van de inwoners rekenen. Helaas: de gemeente vond het te duur. “Er is bij het maken van de plannen geen rekening gehouden met de kosten”, stelde toenmalig PvdA-raadslid Wim Tinke.

Kerk
Een laatste aandachtspunt was de Bernulphuskerk. Nieuwe bestemming? De meeste populaire optie onder de inwoners was een museum. Oosterbeek heeft veel kunstenaars, immers. Dat zou ook in het dorp zichtbaar moeten zijn. Ook een oorlogsmuseum zou een optie zijn. Over zeven weken komt er meer duidelijkheid.