Nijmegen-Noord

Gemeente Nijmegen telt volgens het CBS per oktober 2019 176731 inwoners en 81545 woningen.
De wijk Nijmegen-Noord (inclusief Lent) telt 19270 inwoners en 7250 woningen.

Behalve het dorp Lent (zie ook het aparte tabblad Lent) is de buurt/wijk Oosterhout (niet te verwarren met het naastgelegen dorp Oosterhout, dat bij gemeente Overbetuwe hoort) ook een belangrijk onderdeel van Nijmegen-Noord met volgens het CBS 6265 inwoners en 2120 woningen.

Er wordt nog steeds volop gebouwd in Nijmegen-Noord, o.a. nieuwbouwproject De Stadstuin, waar 115 duurzame woningen worden gebouwd.

Brug De Oversteek
Als je vanuit Lent over de Oosterhoutsedijk richting Oosterhout fietst, rijd je eerst onder de spoorbrug door en kom je een kilometer verderop bij de nieuwe brug De Oversteek. Deze brug is in november 2013 geopend en is gebouwd als tweede verkeersbrug tussen Nijmegen-Noord en Nijmegen om de oude Waalbrug bij Lent te ontlasten.
Ter herinnering aan de heldhaftige Waaloversteek door de geallieerden tijdens operatie Market Garden in september 1944 (precies op de plek waar nu de brug ligt) draagt de brug en de weg er overheen de naam De Oversteek (The Crossing). Tijdens de Waaloversteek in tientallen kleine bootjes en onder zwaar Duits mitrailleurvuur sneuvelden 48 militairen. Als eerbetoon aan deze mannen is de brug uitgerust met 48 paar lichtmasten die na het aanschakelen van de stadsverlichting paar na paar van zuid naar noord aangaan in het tempo van een trage mars. Sinds oktober 2014 lopen, als dagelijks eerbetoon, elke avond bij zonsondergang een of meerdere veteranen de zogenaamde Sunset March over de brug tijdens het ontsteken van de 48 lichten. Op de noordoever van de Waal op de Oosterhoutsedijk vlakbij de brug staat een monument voor de 48 gesneuvelde militairen.