Regionieuws

Nog eens duizenden woningen extra nodig in Arnhem en omgeving: veel meer én veel sneller bouwen

06/02/2023 Bron: De Gelderlander

Nog eens duizenden woningen moeten de komende jaren extra worden gebouwd in Arnhem en omgeving. Het woningtekort is fors. En er is haast. Daarom moet ook een stuk sneller worden gebouwd dan in de laatste jaren. Dat staat in de zogenoemde Woondeal 2.0 van de Groene Metropoolregio. Dit is een samenwerkingsverband van achttien gemeenten in de regio van Arnhem en Nijmegen.

Het aantal huishoudens in de regio Arnhem neemt de komende tien jaar alleen maar toe. Dat komt doordat we met steeds minder mensen in een huis wonen. Daarnaast neemt de bevolking door natuurlijke groei toe. En door nieuwkomers in de regio.

Nog eens 3700 woningen

De gemeenten Arnhem, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden en Rozendaal hebben afgesproken tot 2030 samen in totaal 13.720 huizen te bouwen. Nu blijkt uit onderzoek van de Groene Metropoolregio dat dit niet genoeg is. Bovenop die bijna 14.000 huizen moeten er nog eens 3700 extra gebouwd worden om het forse woningtekort tegen te gaan.
In alle segmenten zijn nieuwe huizen nodig. Maar vooral de vraag naar sociale huur en betaalbare koophuizen is groot. De afspraak is nu dat van de nieuwbouw 30 procent sociale huur moet zijn, 35 tot 40 procent middenhuur of koop tot 355.000 euro en 30 tot 35 procent duur.

Doorstroming
Maarten Muller, makelaar in Arnhem, hamert op het belang van doorstroming. ,,Op het moment dat ik een appartement voor iemand bouw die al veertig jaar in een tweekapper in De Laar-West woont, komt de hele riedel op gang.” Muller heeft daar een uitleg voor. ,,In dat geval verhuist er iemand van een hoekwoning naar de tweekapper en kan iemand van een rijtjeswoning naar de hoekwoning. Dus door één woning toe te voegen, kan ik meerdere woningzoekenden blij maken. Terwijl je met een sociale huurwoning maar één persoon blij maakt.”

Woningen tot 250.000 euro zijn er momenteel weinig op de markt, ziet hij. Dus voor starters is het moeilijk? Betaalbare appartementen zijn er volgens Muller wel. ,,Ik krijg starters aan tafel die niet altijd een realistische woonwens hebben.”

Appartementen
Onder senioren is de vraag naar appartementen groot. Ook in de huursector, weet Muller. ,,Een paar jaar geleden heb ik in Schuytgraaf honderd appartementen verhuurd in het middensegment.” Daarbij bedraagt de huur 700 tot 1000 euro per maand.
,,Veel van die mensen, vaak 60-plus, kwamen uit een koopwoning. Dan hebben ze 250.000 euro op de bank, een pensioen, een overzichtelijk appartement en hoeven ze zich geen zorgen meer te maken over onderhoud aan de woning of energiekosten die uit de klauwen lopen.”

Arnhem plant nu 9500 woningen te bouwen tot 2030, Lingewaard 1410, Overbetuwe 1070, Renkum 920, Rheden 810 en Rozendaal 10. Daar moeten die 3700 extra huizen nog bij.

Arnhem zet vooral in op nieuwbouw in de zogeheten Spoorzone Arnhem-Oost. Renkum wil bouwen op het terrein van instelling Pro Persona. Daar is ruimte voor 400 nieuwe huizen. Rheden bouwt een nieuwe wijk op het terrein van Ziekenhuis Velp. In het IJsseldistrict, zoals de nieuwe buurt komt te heten, is ruimte voor 1100 woningen.


Terug naar overzicht