Regionieuws

Starter maakt nog steeds nauwelijks kans op koophuis, vooral voor eenverdiener is het lastig

20/02/2023 Bron: De Gelderlander

Ondanks dat de huizenprijzen dalen, blijft het voor starters op de woningmarkt lastig om een woning te kopen. Huizen onder de 2 ton zijn er nauwelijks. Een galerij- of portiekflat in Arnhem lukt misschien net, maar van een tussenwoning in de Betuwe kunnen zeker eenverdieners op de woningmarkt alleen maar dromen.

Taxatiebedrijf Calcasa heeft op een rij gezet hoeveel kans starters per gemeente maken op een koophuis. In Arnhem is dat slechts een kans van 3 tot 4 procent op de woningen die er te koop staan. In Overbetuwe, Lingewaard en Rozendaal is die kans bijna nul.
Starters die zich op de woningmarkt melden hebben een gemiddeld inkomen van 48.000 euro per jaar. Met een hypotheekrente van 4 procent, zou je volgens Calcasa 200.000 euro kunnen lenen. Wat vind je daarvoor in Arnhem en omgeving? Een zoektocht op Funda levert in de gemeente Rheden tien resultaten op, allemaal flats. In Renkum staat wel wat te koop, maar dat zijn serviceflats voor ouderen en dus niet geschikt voor starters.

25 woningen onder de 2 ton
In Arnhem maken zij meer kans. Funda komt met 25 woningen onder de 200.000 euro. Op een tussenwoning in Immerloo na allemaal appartementen. Voor de goede orde: in Arnhem staan nog 453 andere huizen te koop, maar de vraagprijs daarvan ligt (ver) boven de 2 ton.

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren als een komeet omhoog geschoten. Ondanks dat de prijzen al iets zijn gedaald, blijven ze fors. Het Kadaster bracht deze week naar buiten dat de gemiddelde verkoopprijs in Renkum in 2022 maar liefst 502.933 euro was. In Arnhem was dat 383.699 euro. In Overbetuwe 455.813 euro, in Lingewaard 419.119 euro en in Rheden 409.260 euro.

Rozendaal spande met een gemiddelde verkoopprijs van maar liefst 743.500 euro de kroon. Dat zijn prijzen die ver buiten het bereik van de meeste starters liggen.

Als stel is situatie rooskleuriger
Al wordt de situatie voor starters wel rooskleuriger als ze als stel op zoek gaan naar een woning. Hun gemiddelde inkomen stijgt dan naar 76.000 euro. Daarmee zou je een hypotheek kunnen krijgen voor maximaal 360.000 euro.
OpĀ Funda blijkt het aanbod in de stad dan uitgebreid tot 162 huizen die te koop staan. Een tussenwoning in Arnhem-Zuid of een bovenwoning in het hippe Sonsbeekkwartier behoren dan tot de mogelijkheden.

Met het budget van 360.000 euro lukt het ook om in de Betuwe een huis te vinden. In Lingewaard kunnen starters kiezen uit 28 huizen die in deze prijscategorie te koop staan en in Overbetuwe uit 34. In Rheden zijn het er 42 en in Renkum 36.

Funda geeft alleen nog steeds geen resultaten voor Rozendaal. De vraagprijs van het goedkoopste huis dat daar te koop staat, een hoekwoning, bedraagt 765.000 euro.