Regionieuws

Veel interesse in Rozendaals laatste woningbouwproject

25/10/2019 Bron: De Gelderlander

ROZENDAAL – De belangstellenden staan in de rij voor het allerlaatste ‘grote’ woningbouwproject in Rozendaal. Het gaat om acht duurzame, levensloopbestendige woningen aan een nieuw hofje aan de Steenhoek.

Het bouwproject staat nog in de steigers. De verkoop is nog niet gestart. Toch hebben al tientallen geïnteresseerden aangeklopt bij projectontwikkelaar Beeldhouwer, het vastgoedbedrijf van de Rozendalers Susanne Bouwman en Harel Hagay.

“Het is een hele eer dat wij mogen bouwen in ons eigen dorp”, zegt Bouwman. Het contract met de gemeente Rozendaal, de grondeigenaar, is inmiddels getekend om de voormalige schoollocatie aan de Steenhoek om te toveren tot de Roozenhof.
De gemeente zet nu de procedure in werking om het bestemmingsplan te wijzigen, vertelt wethouder Marieke Albricht (Rosendael’74). Het schoolterrein wordt daardoor, als de gemeenteraad ermee instemt, officieel een woongebied.

Duurzaam
Beeldhouwer richt zich op mensen in Rozendaal en omgeving die een duurzame woning willen met alle voorzieningen op de begane grond, een oppervlakte van 100 vierkante meter. Een basiswoning gaat maximaal 425.000 euro kosten, conform de eis van de gemeente.
Bij zes van de acht woningen is het mogelijk om een verdieping bij te bestellen van 60 vierkante meter. Kavels hebben een grootte van ongeveer 300 vierkante meter.
De gemeente Rozendaal is tevreden met het bouwproject. “Wij gaan voorzien in een woonbehoefte die al langer aanwezig is in Rozendaal”, zegt Albricht. “Ik heb al anderhalf jaar geleden de inwoners gevraagd naar hun belangstelling voor het type woningen dat aan de Steenhoek zou kunnen komen. Het leidde destijds tot vijf gesprekken met hen. Het plan van Beeldhouwer is zoals deze inwoners het ons toen schetsten.”

Hofjesstructuur
Bouwman vertelt dat met opzet gekozen is voor een hofjesstructuur en huizen met een tuintje. “We denken dat veel oudere mensen interesse gaan tonen”, legt ze uit. “Mensen die ook prijs stellen op sociaal contact in hun straat.” Het hofje biedt vanaf de Steenhoek bovendien zicht op de historische houtwal die in oude glorie wordt hersteld. “Het herstel van de wal als de school zou vertrekken, is al lang geleden beloofd aan buurtbewoners”, vertelt Albricht.
Aan de interieurtekening legt Bouwman de laatste hand. “Velen vragen er al naar. Het is puzzelen”, zegt ze. “Het uitgangspunt van onze indeling is Feng Shui. Het is dan de kunst om energie zo soepel mogelijk door een huis te laten stromen. Dat bereik je door een juist gebruik van de vijf elementen. Denk aan water en vuur en de juiste positionering van de keuken.” Beeldhouwer is met bouwbedrijf Klaassen nog bezig om deze nul-op-de-meterwoningen zo duurzaam mogelijk te maken.

De markt op
In februari 2020 hoopt Beeldhouwer de markt op te kunnen gaan, inclusief alle prijskaartjes en een realistische bouwplanning. Nu zijn er nog onduidelijkheden. Zowel Bouwman als Albricht hoopt dat de actuele stikstofproblematiek de bouw van dit kleine project niet raakt.
Ook moet in 2020 blijken wat omwonenden van het ontwerpbestemmingsplan vinden. Een aantal heeft de gemeente immers laten weten het Beeldhouwerplan niet passend te vinden.