Regionieuws

Voorrang Arnhemmers bij nieuwbouw in eigen gemeente komt dichterbij

10/12/2021 Bron: De Gelderlander

ARNHEM – Het stadsbestuur van Arnhem bereidt zich voor op het voorrang geven van Arnhemmers bij de toewijzing van woningen bij nieuwbouwprojecten. Rheden en Renkum sluiten niet uit dat ze deze koers van Arnhem zullen volgen en op termijn voorrang geven aan hun eigen inwoners.

De Arnhemse wethouder Ronald Paping kondigt aan dat de gemeenteraad alvast kan voorsorteren op een wijziging in landelijke wetgeving.
Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren kwam onlangs met het voorstel om de eigen inwoners van gemeenten de kans te geven om sneller in aanmerking te komen voor nieuwe sociale koopwoningen oplopend in prijs tot 355.000 euro. Ollongren denkt daarbij aan maximaal 30 procent van de woningen.

Eerste stap zetten in februari
Raadslid Guus van der Laak van Arnhem Centraal dringt aan op snelle actie in Arnhem. Paping wijst erop dat het voorstel nog wel door de Tweede Kamer moet worden aangenomen en dat het even zal duren voordat de nieuwe Huisvestingswet van kracht is.
Wel voegt hij daaraan toe dat de gemeenteraad nu al het nodige kan doen om snel te kunnen schakelen op het moment dat de wet wordt ingevoerd. ,,Het is noodzakelijk dat een gemeente dan een doelgroepenverordening heeft. Daarvoor is al een voorstel in voorbereiding.” Dat voorstel hoopt Paping in februari aan de raad te kunnen voorleggen. Het laat het aan de raad over om dan zelf te bepalen of daar een regel in komt te staan die Arnhemmers voorrang geeft bij sociale koopwoningen.

De moeite waard
Rheden noemt het ‘zeker de moeite waard’ om te onderzoeken wat er mogelijk is om eigen inwoners voorrang te geven bij nieuwbouwprojecten. ,,Wel willen we dan ook bekijken hoe dat in de regionale afspraken past en wat wij daarover willen en moeten afspreken met elkaar in de regio. En als laatste zijn de kosten voor ons relevant”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

De Renkumse wethouder Mark Sandmann laat weten dat het college hierover nog geen standpunt heeft ingenomen. ,,Dat is op dit moment nog onderwerp van onderzoek. Wel zien we de huidige wooncrisis als een zaak die we samen met de hele regio moeten bespreken en proberen op te lossen. Wat er in Renkum op dit vlak moet en kan gebeuren, zal ook met de gemeenteraad besproken moeten worden.”

Economische binding
Ook mensen met een economische binding aan een gemeente kunnen in het voorstel van Ollongren voorrang krijgen. Dat is van belang voor leraren, agenten, verpleegkundigen en anderen die er maar niet in slagen huisvesting dicht hun werk te vinden.

Bij de presentatie van nieuwbouwplannen in Arnhem gebeurt het vaak dat belangstellenden vragen of inwoners uit de eigen gemeente voorrang kunnen krijgen. Dat gebeurde onlangs nog bij de presentatie van een plan voor de bouw van honderd woningen op het terrein van de voormalige scholengemeenschap Mariëndael bij Het Dorp. De ontwikkelaars wezen toen al op de veranderde wetgeving die op komst is.