Regionieuws

Woningzoekers hebben weer wat te kiezen: meer huizen te koop in Arnhem en omgeving

13/07/2022 Bron: NVM en De Gelderlander

ARNHEM – Wie een woning zoekt in Arnhem heeft weer wat te kiezen. Het aantal borden met “te koop” in de voortuinen stijgt. En ze blijven er langer staan. Maar in de huizenprijzen zie je dat nog niet terug, zegt makelaar Sandra van der Aa. Die stijgen nog steeds.
Al lijkt de absolute gekte op de woningmarkt in de regio wel voorbij.

Volgens de meest recente cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) die donderdag 7 juli zijn gepubliceerd, is het aanbod van te koop staande woningen in de regio met 42% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. De huizenprijzen stegen met 3,4 procent ten opzichte van 3 maanden geleden en met bijna 12 procent ten opzichte van een jaar geleden. De gemiddelde verkoopprijs ligt nu op 411.000 euro. Nog steeds gaan veel huizen boven de vraagprijs weg.
,,Maar er is meer ontspanning op de woningmarkt’’, zegt Van der Aa. ,,Ik hoop dat zo meer mensen een huis kunnen vinden waar ze gelukkig kunnen worden. Het tekort aan woningen blijft. Dat is nog lang niet opgelost.’’ Ze verwacht dan ook niet dat de huizenprijzen snel zullen dalen.

Wennen aan gestegen hypotheekrente
Een deel van de kopers is nu wel terughoudend. ,,Doordat de hypotheekrente stijgt, hebben mensen het gevoel dat de huizenprijzen zullen dalen. Veel verkopers willen daarom snel hun huis op de markt zetten, terwijl de kopers liever even wachten.’’ Dat heeft tot gevolg dat er meer woningen te koop staan dan een paar maanden geleden.
,,Ik verwacht niet dat de woningmarkt in elkaar dondert. Ik zie hetzelfde mechanisme als toen corona kwam. Toen schrokken mensen zo, dat ze even niets deden. Maar na een paar weken trok de markt weer aan. Nu schrikken ze weer door de stijging van de hypotheekrente die lang historisch laag was. Als ze daaraan gewend zijn, trekt de markt weer aan’’, zegt Van der Aa.

Veel mensen willen of moeten volgens de makelaar verhuizen. ,,De krenten uit de pap zijn nog steeds zo weg. Dat zijn karakteristieke woningen die helemaal af zijn. Al zijn er ook huizen waarbij je over de prijs kunt onderhandelen.’’