WOZ-waarde & bezwaar (of beroep)

De WOZ-waarde is de basis voor de heffing van veel soorten belastingen, zoals de Onroerende Zaakbelasting, Watersysteemheffing eigenaren (waterschapslasten) en inkomstenbelasting (eigen woningforfait). Ook bepaalt de WOZ-waarde voor een groot deel de hoogte van de erfbelasting. Het is daarom verstandig om als eind februari de aanslag gemeentebelastingen weer bij u op de deurmat valt goed te controleren of de WOZ-waarde niet te hoog is.
Hieronder volgen een paar tips hoe u dat het beste kan doen en hoe u indien nodig bezwaar kan maken.
Komt u er niet uit of is de WOZ-waarde veel te hoog? Maak dan bezwaar via Taxaties Regio Arnhem.

Tips voor het schrijven van een WOZ-bezwaar

 • Download of raadpleeg altijd eerst het WOZ-taxatieverslag van uw woning op de website van de gemeente. Bij de meeste gemeentes moet je dan met je DigiD-code inloggen in “Mijn Loket” (of een vergelijkbaar digitaal of belastingloket).
 • Controleer of de objectgegevens van uw woning kloppen, zoals type woning, bouwjaar, gebruiksopp., inhoud en perceelopp.
 • Controleer met welke referentieobjecten uw woning is vergeleken. Zijn deze qua ligging (in dezelfde straat of buurt), type woning, bouwjaar, opp./inhoud en perceelopp., maar ook qua staat van onderhoud en voorzieningen vergelijkbaar met uw woning?
 • Als de referentieobjecten qua objectgegevens vergelijkbaar zijn, controleer dan ook de verkoopprijzen van de referentieobjecten.
  De WOZ-waarde van uw woning moet dan ongeveer gelijk zijn aan de verkoopprijzen van de referentieobjecten. Mocht de WOZ-waarde van uw woning (veel) hoger zijn dan de verkoopprijzen van de referentieobjecten en de hogere waarde is niet te verklaren door verschillen in objectgegevens, maak dan bezwaar.
 • Zeker als de referentieobjecten niet in dezelfde straat of buurt liggen, het hoekwoningen met garage, aanbouw en meer grond zijn, terwijl uw woning een gewone niet uitgebouwde tussenwoning is, dan is dat een goede reden om bezwaar te maken.
 • Een andere hele goede reden om bezwaar te maken is als de WOZ-waarde van uw woning hoger is dan uw eigen aankoopprijs of hoger is dan verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de straat.
 • Of nog gekker: de WOZ-waarde hoger is dan de vraagprijs als u uw woning te koop heeft staan of hoger dan de vraagprijzen van vergelijkbare woningen in de straat (zie o.a. www.funda.nl).
 • Bezwaar maken kan digitaal via de website van de gemeente, ook via Mijn Loket en inloggen met uw DigiD-code. Vermeld duidelijk uw argumenten (bijv. de WOZ-waarde is hoger dan uw eigen aankoopprijs, de objectgegevens van uw woning zijn onjuist, de referentieobjecten zijn niet vergelijkbaar of de WOZ-waarde van uw woning is hoger dan de verkoopprijzen van de referentieobjecten.
 • Belangrijk is ook dat u binnen 6 weken na dagtekening van de aanslag gemeentebelastingen (meestal 28 februari) bezwaar maakt, anders wordt uw bezwaar niet-ontvankelijk verklaard.

Of nog makkelijker: besteed uw bezwaar uit aan Taxaties Regio Arnhem!

Vindt u bovenstaande toch te ingewikkeld of heeft u geen tijd om dit allemaal uit te zoeken?
Of is de WOZ-waarde veel te hoog (minstens € 10.000 te hoog)?
Schakel dan Taxaties Regio Arnhem in!

Voordelen:

 • Taxaties Regio Arnhem neemt u een hoop werk en zorgen uit handen. U hoeft alleen maar zelf op de website van de gemeente het
  WOZ-taxatieverslag te downloaden.
 • Taxaties Regio Arnhem zorgt voor het schrijven van het bezwaarschrift en weet het bezwaarschrift ook met goede argumenten te onderbouwen.
 • Taxaties Regio Arnhem weet altijd verkoopprijzen van goed vergelijkbare woningen te vinden en kan daarom de waarde altijd goed onderbouwen. Ook weet Taxaties Regio Arnhem als geen ander hoe je omgaat met verschillen in objectgegevens, achterstallig onderhoud, ligging e.d. en wat voor invloed die hebben op de waarde.
 • Bij ingewikkelde bezwaren, b.v. als de WOZ-waarde veel te hoog is, als er meerdere bezwaarpunten spelen of als er sprake is van achterstallig onderhoud, dan biedt Taxaties Regio Arnhem de mogelijkheid om gratis een officieel taxatierapport als bijlage aan het bezwaarschrift toe te voegen. Voorwaarde is wel dat de woning dan door de taxateur inpandig wordt opgenomen.

Voorwaarden

Uitbesteden van uw WOZ-bezwaar of beroep aan Taxaties Regio Arnhem is gratis onder de volgende voorwaarden:

 • U download zelf het WOZ-taxatieverslag op de website van de gemeente en mailt die naar taxaties@taxatiesregioarnhem.nl
 • U ondertekent een machtigingsformulier, waarin u Taxaties Regio Arnhem machtigt om namens u het WOZ-bezwaarschrift of beroep in te dienen en u te vertegenwoordigen bij de verdere bezwaar- of beroepsprocedure.
 • Taxaties Regio Arnhem neemt alleen een WOZ-bezwaar of beroep aan als het betwiste waardeverschil minstens € 10.000 bedraagt.
 • Taxaties Regio Arnhem maakt alleen een officieel taxatierapport (als bijlage bij het bezwaar- of beroepschrift) op als het betwiste waardeverschil minstens € 10.000 bedraagt. Als er een officieel taxatierapport wordt opgemaakt, dan is een inpandige opname van uw woning door de taxateur verplicht.