Regionieuws

Energie uit waterkracht blijkt mogelijk bij stuw van Driel: duizend huishoudens van stroom voorzien

04/12/2021 Bron: De Gelderlander

DRIEL – Waterturbines in de stuw bij Driel moeten straks duizend huishoudens in Oosterbeek, Heveadorp, de Arnhemse wijk Schuytgraaf, Driel en Heteren van stroom kunnen voorzien.

Dat kan door gebruik te maken van het verval: het hoogteverschil van het water aan beide kanten van de stuw. Hierdoor kan met waterkracht energie worden opgewekt. Uit onderzoek blijkt nu dat dit bij de Drielse stuw niet alleen technisch haalbaar is, maar ook rendabel. Bij Driel is het verval gemiddeld 1,18 meter, afhankelijk van de waterstand. De stuw in de Rijn speelt een belangrijke rol in de waterhuishouding van Nederland. De ‘kraan van Nederland’ zorgt ervoor dat er voldoende water bij Westervoort de IJssel instroomt, zodat scheepvaart op die rivier mogelijk blijft.

Goed alternatief
Energie uit water is een goed alternatief voor windenergie. Daarom ontstond zes jaar geleden bij enkele bewoners in Heveadorp het idee om bij de stuw van Driel gebruik te maken van waterkracht. ,,Als aanvulling op zonne-energie”, zegt initiatiefnemer Wim Schoonderbeek. Nieuw is dat niet, omdat bij andere stuwen in Nederland zoals die bij Amerongen al energie wordt opgewekt met waterkracht.

De stichting Hevea Initiatief kreeg voor elkaar dat een student van de TU Delft als afstudeerproject onderzoek wilde doen naar een waterkrachtcentrale bij Driel. Hij concludeerde dat een grote installatie zoals bij Amerongen een enorme investering zou vergen, maar dat een kleinere installatie waarschijnlijk wel mogelijk zou zijn. Met hulp van de gemeenten Renkum en Overbetuwe en de provincie Gelderland liet de stichting daarop vervolgonderzoek uitvoeren.
Daaruit blijkt nu dat er drie waterturbines geplaatst kunnen worden: bij de middenpijler en bij de oude vissluizen. ,,Die passen binnen de randvoorwaarden die Rijkswaterstaat heeft gesteld”, zegt Schoonderbeek. Die houden in dat de installatie het waterbeheer en de scheepvaart niet in de weg mag staan.

De stichting wil nu op zoek naar een exploitant, een energiemaatschappij. Daarna volgt een traject met vergunningsaanvragen. ,,We hebben nog een lang traject te gaan”, zegt wethouder Joa Maouche van Renkum. ,,Maar dat energie uit waterkracht hier mogelijk blijkt, is wel een mijlpaal.’’

Omwonenden erbij betrekken
Stichting Hevea Initiatief wil omwonenden erbij betrekken door hen te vragen te investeren in het project. ,,Net zoals je in zonnepanelen op grote daken kunt doen”, zegt Schoonderbeek. Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder weet dat daar in zijn gemeente Overbetuwe draagvlak voor is. ,,Een waterkrachtcentrale is minder zichtbaar dan windmolens. Bovendien is de energie ervan stabieler. Water levert ook energie op bewolkte dagen en als het windstil is.”