Regionieuws

Bouwer: hoogte huizen bij Hoogte 80 in Arnhem is volgens plan. Je kunt Montferland en de vuilverbranding bij Duiven nog steeds zien.

18/01/2020 Bron: De Gelderlander

ARNHEM – Of de nieuwe woningen aan de Dominee Bechtlaan in Arnhem nu wel of niet verdiept worden aangelegd, voor het beroemde uitzicht vanaf Hoogte 80 maakt dat niets uit.
Dat zegt projectontwikkelaar Age Smit van Ter Steege Bouw in reactie op de commotie over de bouw. De hoogte ervan knabbelt een stukje weg van het vermaarde uitzicht vanaf Hoogte 80 over de oostflank van de stad en de wereld daarachter, tot aan Duitsland toe.

Maar de huizen in de wijk Monnikenhuizen zouden in beide gevallen zijn gegaan tot de maximale hoogte die het bestemmingsplan toestaat, zegt Smit. In het bestemmingsplan is voor de woningen een bouwhoogte vastgelegd van 75,6 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Bouwer Ter Steege heeft zich daar ook aan gehouden. Tussentijds werd wel afgezien van een verdiepte aanleg van de huizen, die in drie lagen worden opgetrokken.

Burgers en politici zijn daar op aangeslagen, nu ze zien dat de woningen het uitzicht vanaf Hoogte 80 op de grens van de Geitenkamp en Monnikenhuizen bedreigen. Voor het eindresultaat maakt het volgens projectontwikkelaar Smit echter niets uit.

2,60 meter of 3,20 meter
,,We hebben de hoogte van de drie verdiepingen op 2,60 meter gesteld. Hadden we de verdiepte aanleg doorgezet, dan hadden we de laagste verdieping op 3,20 meter gebouwd. In beide gevallen zouden we binnen de NAP-maat zijn gebleven.”
Volgens Smit is wel gekeken of de verdiepte ligging kon worden doorgevoerd, maar is daar om technische redenen van afgezien. ,,De woningen zouden dan lastiger toegankelijk zijn met rolstoelen en rollators en we zouden trapjes bij de deuren hebben gekregen die bij neerslag vol met water kunnen lopen.”

De uitleg van Smit bevestigt de analyse die PvdA-gemeenteraadslid Eric Greving eerder maakte. Samen met VVD-raadslid Karin Kalthoff diende hij twee jaar geleden een wijzigingsvoorstel in waardoor de bouwer geen beroep kon doen op een bij dit soort plannen gebruikelijke bepaling om 10 procent naar boven of naar beneden af te wijken van de bouwhoogte.

De raadsleden dachten daarmee te voorkomen dat de huizen te veel de hoogte in zouden gaan. Achteraf gezien had de raad volgens Greving 80 centimeter van de vastgestelde bouwhoogte af moeten halen om er zeker van te zijn dat het uitzicht van Hoogte 80 niet wordt aangetast.

Smit stelt dat het ook ingewikkeld is om in dit soort situaties de juiste maat te bepalen. ,,Dan moet je een landmeter op de bult zetten.” De projectontwikkelaar voegt er aan toe dat niet het hele uitzicht weg is. ,,Je kunt het Montferland en de vuilverbranding bij Duiven nog steeds zien.”