Regionieuws

Gemeente Rheden steekt flat helpende hand toe met duurzaamheidslening

19/12/2019 Bron: De Gelderlander en www.bengnederland.nl

VELP – Gemeente Rheden verstrekt de vereniging van eigenaren van de Naeff-flat in Velp bij wijze van proef een lening van 4 ton als bijdrage in de verduurzaming van de flat.
Wordt de proef een succes, dan komt er naar verwachting een verordening op basis waarvan ook andere flats voor dit doel een lening kunnen krijgen. In de verordening wordt dan vastgelegd waaraan aanvragers moeten voldoen. “In elk geval moeten ze het project financieel al voor het grootste deel voor elkaar hebben. Wij geven alleen het laatste zetje”, aldus wethouder Dorus Klomberg (D66).
Het betreft geen subsidie, maar een lening. De vereniging van eigenaren betaalt rente en aflossing aan de gemeente. De lening komt dus niet ten laste van de gemeentebegroting.

Dat de Naeff-flat de gemeente tot een proef heeft verleid, komt vooral door de grote inzet van de vereniging van eigenaren van deze flat. Die heeft namelijk besloten om de flat tot ‘bijna energieneutraal gebouw (BENG)’ op te krikken en heeft daarvoor al een lening van 1,4 miljoen geregeld bij het Nationaal Energiebespaarfonds. De bewoners leggen ook eigen geld in. In totaal kost het project 2 miljoen euro. Voor dit bedrag komt er beter dubbel glas, dak- en gevelisolatie, centrale ventilatie en balkons met een nieuwe draagconstructie.

De 28 appartementen van de Naeff-flat aan de Hoofdstraat in Velp stammen uit 1959 en sinds die tijd is eigenlijk alleen het noodzakelijke onderhoud uitgevoerd. In 2016 werd duidelijk dat de balkons moesten worden vervangen en al gauw werd het wensenlijstje van de bewoners groter: nieuwe kozijnen, dubbel glas, zonnepanelen, een aardgasvrij warmtesysteem, renovatie van de lift en een geheel nieuw dak.
In opdracht van BENG werd een eerste haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd (fase 1). Uit dat onderzoek bleek dat de renovatie en verduurzaming financieel en energietechnisch mogelijk zou moeten zijn. Op dit moment bevindt het project zich in fase 2, de uitwerkingsfase, waarin een werkgroep bestaande uit een constructeur, een architect en een energetisch adviseur onder leiding van Treetops ProjectManagement aan de slag gaat met ontwerp, uitvoering en financiƫle onderbouwing.

Het doel: Nul Op de Meter
De eerste stap was om het pand goed in kaart te brengen. Aangezien er geen duidelijke bouwkundige en constructieve tekeningen te vinden waren, moest dit helemaal opnieuw geburen. De energetisch adviseur onderzoekt op dit moment aan welke eisen het pand zou moeten voldoen en welke maatregelen moeten worden genomen om naar Nul Op de Meter (NOM) te gaan. Daarbij worden ook de financiƫle consequenties niet uit het oog verloren. De architect heeft, voor zover mogelijk, alvast een conceptschets neergelegd voor het aanzicht van het pand. De werkgroep komt op regelmatige basis bij elkaar om zo naar een plan toe te werken dat aan de eisen en de wensen van de bewoners voldoet. In het najaar hopen we een passend plan bij de bewoners te kunnen neerleggen.