Regionieuws

Woondeal: 5000 extra huizen bouwen in Arnhem en Nijmegen en aanpak van achterstandswijken

05/03/2020 Bron: De Gelderlander

ARNHEM/ NIJMEGEN – 5000 extra woningen in de komende vijf jaar. Dat is de belangrijkste afspraak die de regio Arnhem-Nijmegen vandaag heeft gesloten in een woondeal met de provincie Gelderland en de Rijksoverheid. In Arnhem komt een grootschalige aanpak om leefbaarheid in Arnhem-Oost te verbeteren.

Minister Stientje van Veldhoven zette vandaag in Nijmegen haar handtekening onder een deal die de regio Arnhem Nijmegen de komende tijd een flinke impuls moet geven. De deal betekent dat er vooral in de twee grote steden met woningnood sneller gebouwd kan worden.

In de hele regio moeten er de komende vijf jaar 20000 woningen worden gebouwd. Dat zijn er 5000 meer dan eerder gepland doordat het Rijk soepeler met regels om zal gaan en verschillende plannen zal ondersteunen.

Belangrijke plannen uit de woondeal
• Versnelling van bouwprojecten: door intensieve samenwerking met Den Haag moeten er in de regio tot 2025 zo’n 20000 woningen bijkomen. Dat zijn er 5000 meer dan gepland.
• De helft van die nieuwe huizen vallen in de categorie ‘betaalbaar’.
• De regio maakt grotere kans op een deel van een miljard euro aan subsidie voor woningbouw die recent door het rijk is vrijgemaakt.
• Korting op de verhuurdersheffing voor de corporaties. Die kunnen daardoor nieuwe woningen bouwen of krijgen extra financiële ruimte om de huren laag te houden.
• Snelle realisatie van projecten in Nijmegen. Rond het stationsgebied en op het Waalfront en in de Kanaalzone.
• Grootschalige aanpak van de wijken in Arnhem-Oost. Inzet op renovatie, maar ook op sociale projecten om werkloosheid tegen te gaan, leefbaarheid te bevorderen en criminaliteit tegen te gaan. Het rijk levert kennis en expertise.
• Goedkope woningen kunnen vaak niet kostendekkend gebouwd worden, daar gaat het rijk bij ondersteunen. In Arnhem denkt wethouder Ronald Paping mede door die maatregelen de komende jaren 5000 woningen te kunnen bouwen, op voormalige fabriekslocaties in de stad, maar ook in de wijk Schuytgraaf.
• Grootschalig inzetten op circulaire bouw. 25 procent van de woningen moet gebouwd worden van hergebruikte materialen, met materialen die makkelijk te recyclen zijn of op zo’n manier gebouwd dat de functie makkelijk kan wijzigen.