Regionieuws

Zonnepark op Quadenoord krijgt steun van Renkumse gemeenteraad

26/09/2019 Bron: De Gelderlander

Een zonnepanelenveld op landgoed Quadenoord bij Renkum moet kunnen. Dat vindt een overgrote meerderheid van de Renkumse gemeenteraad.
Met de instemming van de gemeenteraad is de beheerder van het Renkumse landgoed er nog niet. De provincie Gelderland is tegenstander van zonneparken in het zogeheten Natura 2000-gebied. Met het raadsbesluit willen de wethouders Jasper Verstand en Joa Maouche een discussie met het provinciebestuur starten en de provincie vragen om af te wijken van het huidige beleid om geen zonnepanelen in Natura 2000-gebieden aan te leggen.

Landgoed Quadenoord, coöperatie Vallei Energie en Chint Solar willen liefst 40.000 zonnepanelen plaatsen op een landbouwperceel van het tussen Renkum en Bennekom gelegen landgoed. Ze denken daarmee 5.000 huishoudens van energie te kunnen voorzien.
De panelen hebben een levensduur van dertig jaar. Het plan is ze voor dezelfde periode op de 15,7 hectare te plaatsen. Daarna worden ze gerecycled. De grond werd gebruikt om graan te verbouwen,maar dit levert te weinig op. “We verhuren de grond straks aan de coöperatie”, zegt John Smits van het particuliere Landgoed Quadenoord. “Straks oogsten we zon.” Het landgoed verwacht enkele duizenden euro’s aan inkomsten per hectare per jaar. Dat geld kan worden gebruikt voor onderhoud, herplant van bomen en de restauratie van zowel de watermolen als het landhuis. Daarnaast past het plaatsen van zonnepanelen bij de doelstelling van het landgoed, omdat het duurzame energie en verbetering van de biodiversiteit oplevert. “Het heeft ook een educatief doel, omdat mensen zien wat er gebeurt”, zegt Smits.

Het is de bedoeling dat argeloze voorbijgangers weinig merken van de zonnepanelen.Er komen struiken om en bloemrijk grasland tussen de panelen, zodat de overgang van het bos naar de panelen geleidelijk verloopt. Bij het ontwerp is gekeken naar biodiversiteit en ecologische aspecten. “Dit behelst meer dan zonnepanelen bouwen en plaatsen”, zegt Diederik Apotheker van Chint Solar, die het zonnepark ontwikkelt.
“De zonneweide maakt deel uit van de omgeving en er hoeft geen bos voor te worden gekapt.”
Apotheker beschouwt het project als een mooie technische, organisatorische en idealistische uitdaging. “We pompen gas uit Groningen en importeren grijze energie. Daar moeten we mee stoppen.”

Marco Kemper van Vallei Energie sluit zich hier van harte bij aan. “De panelen op Quadenoord zorgen écht voor groene, lokale energie”, zegt hij. Iedereen die in de buurt woont, kan zich melden om energie af te nemen. Kemper: “Doordat bewoners meedoen, creëren we draagvlak voor duurzaamheid.”

Het is de bedoeling dat de bouw van de zonneweide in de loop van 2021 begint en eind 2021 klaar is. Vallei Energie verzorgt de exploitatie van het zonnepark en krijgt uiteindelijk ook het eigendom ervan.